A Kecskeméti Arborétumban 25 ha-os gyűjteményes részen különböző növénykülönlegességekkel és védett fajokkal találkozunk.
A növénypark területéhez vallási hagyományok is fűződnek, hisz 1713 óta búcsújáró helyként tartják számon, ahol a hívők egy Máriának szentelt műemlék kápolnához, hivatalos nevén a Sarlós Boldogasszony kápolnához zarándokolnak el minden évben.
TALÁLKOZÓ: 2021.10.26-án Kedden, a KöKi-n 8:30 és 8:45 között
UTAZÁS: Vonattal és helyi közlekedéssel
KÖLTSÉG:
– az arborétumba a belépés ingyenes.
– bérleten egy pecsét
– utazási költség (IC pótdíj 65 év felett 150,- Ft; <65 és nyugdíjas 90 %-os kedvezménnyel 335,- Ft)
ÉTKEZÉS: Otthonról hozott szendvics
JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2021.10.22
TÁV: 9-10km, sík terep
A 25 ha-os gyűjteményes részen 900 féle fa és cserje él. Az itt kialakításra kerülő növényföldrajzi ösvények, a Föld különböző éghajlati övezeteit képezik le, úgy mint a mediterrán, atlantikus és pacifikus észak-amerikai, kelet-ázsiai, balkáni, pannóniai területek jellegzetes növényvilágai.
Az arborétum területén vannak olyan ösvények is, ahol a morfológiai tulajdonságok vagy éppen a rendszertani szempontok voltak a meghatározó szempontok. Ilyen növénytársulások például a “Színes lombok ösvénye”, “Virágos fák és cserjék körútja”, “Hosszútűs fenyők”, “Ciprusok”, “Borókák ösvénye”; “Sziktűrők és vízkedvelők”, “Szárazságtűrők ösvénye”.
Az növénypark legfiatalabb, 16 hektáros része a tölgy gyűjtemény (Quercetum), amely főleg a magyarországi, és egyes külföldi, száraz viszonyokat tűrő tölgytípusokat mutatja be.
A legkisebb, 2 hektáros egység az egyházi terület, ahol 1999-ben alakították ki a Magyar szentek szoborsétányát. Ezen kívül kegyeleti hely, szabadtéri oltár, Lourdes-i barlang, és 15 stációból álló kálvária nyújt különleges élményt az idelátogatóknak.

A kilátó

Magaslati medve a kilátó felső teraszán.

Arborétum részlet.

Az Arborétum egyházi részén áll az 1718-ban épült kápolna.