A mai tikkasztó hőségben 33 ‘Zerge’ vállalkozott az útra, a Bp. – Ráckeve – Szigetszentmárton – Bp. útvonalon. Háromféle haladási formát gyakoroltunk, ebből a HÉV és a gyaloglás emberformáló, a hajózás sokkal kellemesebb volt.


Kövér Jutka összefoglalója a napról:

Évadzáró – Sétahajózás a Kis-Dunán

Az idei nyár eddigi legmelegebb napján indultunk neki a ráckevei hajókirándulásnak.

A legyezők, nyakhűtők és jeges palackok ellenére megfőttünk a HÉV-en.

Annál nagyobb volt az örömünk, amikor a Savoyai kastély előtti kikötőből elindult velünk egy nagyon romantikus kinézetű fából ácsolt hajó, a Balabán.

A hajót egy ulmi slakter mintájára építették. Az egész Dunán kuriózumnak számít ez a hajó. Amerre járnak, mindenhol elismeréssel és csodálkozással nézik a már szinte egyetlen teljesen fából készült utasszállító dunai hajót.

A hajót, a 2001-ben alakult Ráckevei Duna Baráti Kör építette és üzemelteti. 32 személy sétahajóztatására, kirándulásaira alkalmas, hisz minden, a dunai hajózásra előírt navigációs és biztonsági felszereléssel, de konyhával és mellékhelyiséggel is rendelkezik.

A kellemes szél hűsítette átforrósodott agyunkat. A Hawaii zene lágy dallamára ringatózott hajónk a nyugodt vízen.

Miután a hajóskapitány bemutatkozott, és üdvözölte népes csapatunkat ( 33 fő ), bemutatta Ráckevét, a szigetek városát. Mesélt a ráckevei Duna ág alakulásáról, változásairól. Felhívta a figyelmünket a fotópontokra, hogy a lehető legjobb pillanatban tudjuk megörökíteni Ráckeve négy tornyát.

Számtalan kisebb, nagyobb sziget mellett haladtunk el, mesélt a szigetek kialakulásáról, történelmi jelentőségükről, az itt letelepedő, új hazát talált rácokról (szerbekről), kiránduló helyekről. A nyugodt, szinte állandó vízszint alkalmassá tette a szigeteket a nyaralók kialakítására, így a senki szigeten kívül minden sűrűn beépített. Ezt a szigetet nemrég nyilvánítottak természetvédelmi területté. Nem véletlenül, hiszen sok mindenben különbözik a Ráckevei-Duna többi szigetétől. Úgy tűnik, szerencsére ezen a szigeten már sosem épülnek majd nyaralók. Házak helyett összefüggő ártéri erdő borítja.

Egy rögtönzött biológia órán azt is megtudhattuk, hogy a gyönyörű hattyúk miatt megcsappant a vízicsibék száma, csak a tőkés récék bírják elviselni a társaságukat Kevesebb már a szürke gém is, de nekünk mindkét madárral sikerült találkoznunk utunk során.

A forróság egyre fokozódott, irigykedve néztük a szabad strandon fürdőzőket, de szerencsénkre az étteremben jól működött a klíma. Az ebéd felejthető volt, de a közeli cukrászda fagyija hűsítően hatott ránk.

Hazafele ismét megfőttünk a HÉV-en, de megérte, mert egy nagyon vidám, ismeretekben gazdag napot töltöttünk el.


 

Az Évadzárón készült fényképeket és videókat csak a Baráti Kör tagjai láthatják.