Ma a kissé megfogyatkozott csapatunk vett részt a Finn Nagykövetség által támogatott Finn-Nowa túrán a Gellért hegyen. ( 18 helyett 11-en voltunk – legalább jelezne az, aki nem jön mégsem – persze tisztelet a kivételnek )

Nagyon sokan, 340-en gyűltünk össze a Kelenhegyi úton. Mire 1/2 11-kor elkezdtük a nordic-ot, addigra sajnos elvonultak a felhők, így igencsak melegünk lett, szabályosan folyt rólunk a víz a túra alatt. A nagy tömeg ellenére jó hangulatunk volt, pedig sok helyen csak 1-es sorban tudtunk haladni.  A Szabadságszobor felé 95 lépcsőt, a Gellért szobor után 68 lépcsőt is meg kellett másznunk, a kisebbeket pedig meg sem számoltuk… Több helyen tartottunk pihenőt, közben gyönyörködhettünk a kilátásban. A nagy csapat elég nagy feltűnést keltett a külföldiek és a kirándulók körében.

Sok olyan helyen is jártunk, ahol még egyszer sem voltunk, megismerhettünk a Gellért hegy csaknem minden oldalát…

“A Gellért-hegy (korábban Kelen-hegy, németül Blocksberg) Budapest I. és XI. kerületében, a Duna jobb partján álló, 235 méterrel a tengerszint fölé magasodó hegy. A Dunára néző meredek sziklafala és a tetejéről nyíló pesti panoráma páratlan látvány. Budapest ékkövének is szokták nevezni. Az UNESCO a Gellért-hegy tetején fekvő Citadella erődjével, a budai Várheggyel és a Duna két partjának panorámájával együtt a Gellért-hegyet 1987-ben a Világörökség részévé nyilvánította”

 

Ami nekem legjobban tetszett, a ‘Filozófiai kert – Egymás jobb megértéséért – 2001′

 

 

“Wágner Nándor, az 1922-ben Nagyváradon született, majd 1967-től Japánban élt művész elgondolkodtató alkotásának alakjai a belső körben: Ekhnaton, Jézus Krisztus, Buddha, Laoce, a fekvő alak pedig Ábrahám. Mögöttük Mahatma Gandhi, Bodhi Dharma és Assisi Szent Ferenc szobrai láthatóak, ők hárman egy képzeletbeli egyenlő oldalú háromszög egyik oldalát alkotják, melynek szemközti csúcsa a körben lévő gömb, mely a világmindenséget, a vallásokban közös istenséget jeleníti meg.”

 

Ami viszont nem tetszett, az az, hogy szombat délelőtt 11 óra körül a szemetesek már (vagy még?) tele voltak, az utak elég járhatatlanok, nincsenek javítva, tele vannak gödrökkel, szóval nagyon régen fektettek pénzt Budapest eme, egyik legszebb területébe sem.

 

A rendezés jó volt, gördülékeny, az elején és a végén is kaptunk innivalót, a tervezett 13 órára végeztünk is.

 

A fényképalbum elején láthatjátok a tervezett, a végén a tény útvonalat, a táv összesen 10,5 km volt – gyalog mentünk a Fővám térről a Szabadság hídon a követségre + a túra + vissza a Fővám térre. Hál istennek a hídon a napsütés ellenére a kellemes szél miatt nem főttünk meg még visszafelé sem.

A Finn Nowa túrán készült fényképeket csak a Baráti Kör tagjai láthatják.